Een houten tuinpoort kiezen: in 5 stappen de juiste keuze

28/4/2022

Ben je van plan om een houten poort te plaatsen? Door jezelf de juiste vragen te stellen en met behulp van professioneel advies kom je verbazend snel uit bij de poort van je dromen.

Stijlvolle houten draaipoort in gebrand essen

Een stijlvolle houten poort geeft je woning meteen meer karakter. Bovendien zorgt een tuinpoort voor een veilige toegang en privacy in de tuin. Kinderen en/of huisdieren kunnen niet zomaar de straat op rennen en je vermijdt inkijk van buitenaf. Wat ook de reden is om een tuinpoort te plaatsen, onderstaand stappenplan komt goed van pas.

 

1. Bepaal de basics

Ga eerst na welke functie de poort heeft. Dient de poort als toegangspoort voor je oprit? Zorg er dan voor dat de poort voldoende breed is voor je wagen. Maak de afmetingen zeker niet te nipt, want anders is de kans groot dat je krassen maakt op je auto én op je houten poort. Heb je slechts een doorgang nodig naar de tuin voor personen? Dan kan je kiezen voor een kleiner houten tuinpoortje dat je perfect kan integreren in een omheining, maar ook vrijstaand naast de woning of tussen de haag kan plaatsen. Ook hier schat je de afmetingen best niet te krap in. Je wilt er ongetwijfeld gemakkelijk met een fiets of een kruiwagen langs kunnen passeren. Besteed zeker ook de nodige aandacht aan de draairichting van je tuinpoortje. Het kan immers erg frustrerend zijn als een poortje naar de verkeerde kant opengaat. Uiteraard kan je ook kiezen voor een combinatie van de twee en je houten poort combineren met een tuinpoortje. Opteer dan best voor dezelfde uitvoering.

2. Kies het type poort

Welke soort poort past het best bij je woning? Kies je voor een houten schuifpoort of een houten draaipoort? Vooral de ruimte waarover je beschikt zal bepalend zijn. Als je een dubbele houten poort overweegt, moet er voldoende ruimte achter de poort zijn, zodat beide vleugels mooi kunnen opendraaien. Heb je geen al te lange oprit of is de ruimte achter de poort beperkt? Ga dan voor een schuifpoort. Ook in het geval van een dubbele oprit, is een schuifpoort de beste optie. Deze is meer geschikt om grote afstanden te overbruggen. Hou er in het geval van een schuifpoort wel rekening mee dat je genoeg beschikbare ruimte hebt naast de poort. Dit type poort bestaat uit één stuk dat volledig naar één kant openschuift om de doorgang vrij te maken.

Niet alleen de ruimte, maar ook een hoogteverschil kan de keuze bepalen tussen een schuifpoort en een dubbele draaipoort. Als de oprit bijvoorbeeld omhoogloopt, is het plaatsen van een draaipoort geen optie. Door het hoogteverschil zal de poort niet helemaal open kunnen. In dit geval is een schuifpoort de enige mogelijke keuze.

3. Manueel versus geautomatiseerd

Wil je jouw poort handmatig openen of verkies je een geautomatiseerd systeem? Het grote voordeel van een automatische poort is dat je niet telkens uit je wagen hoeft te stappen om je poort te openen. Met een simpele druk op de knop opent en sluit je houten poort. Ook ’s avonds kan je bijvoorbeeld vanuit je woning je poort dichtdoen. Bij Livinlodge by Carpentier voorzien we bij onze houten draaipoorten een ondergrondse poortautomatisatie. Hierbij bevindt de motor zich volledig onder de grond, waardoor deze geen afbreuk doet aan het esthetisch karakter van jouw poort. Onze houten schuifpoorten zijn verkrijgbaar met bovengrondse poortautomatisatie met een tandlat op de poort. Die zorgt ervoor dat de houten schuifpoort automatisch open en dicht gaat.

4. Rust je houten tuinpoort uit

Sta ook al even stil bij wat je belangrijk vindt aan een poort. Welke accessoires moeten er zeker aanwezig zijn aan je poort? Wil je een codeklavier, videofonie of parlofonie? Heb je een brievenbus of verlichting nodig? Moet je huisnummer op je poort komen? Dit zijn optionele accessoires die jou extra comfort kunnen bieden. Je kan deze nog altijd achteraf toevoegen, maar het oogt mooier als je deze meteen mee integreert in je poort. Hou er bij de keuze voor een geïntegreerde pakketbrievenbus rekening mee dat de poortpaal minimum 400 x 400 mm moet zijn.

5. Bepaal de stijl

Als je je huiswerk hebt gemaakt, is het tijd voor de volgende stap: het bezoek aan de showroom van Livinlodge by Carpentier. Naast de praktische zaken is immers ook de uitstraling van de poort erg belangrijk. Vaak staat de poort voor de woning of aan de grens van het perceel en vormt ze dus het eerste visitekaartje van je woning. Om de houten poort te laten passen in de omgeving stem je de stijl van je poort het beste af op de bouwstijl van je woning. Dat doe je door de keuze van de houtsoort, het profiel én de afwerking. Creëer een harmonieus totaalplaatje door de lijn door te trekken in je omheining en de gevelbekleding van je woning of houten bijgebouw. Livinlodge by Carpentier kan dit totaalplaatje voor jou realiseren en garandeert bovendien een naadloze afwerking zonder zichtbare nagels dankzij de toepassing van ons slimme bevestigingssysteem.

Een bezoek aan onze showroom is dé manier om onze ecologische houtsoorten en onze ruime waaier aan bekledingsprofielen en afwerkingen te ontdekken, aan te raken en te bewonderen. Onze houtspecialisten staan klaar om je vrijblijvend de verschillende opties voor te stellen volgens jouw budget, stijl en wensen. Met onze handige iPad app kunnen ze meteen ook een schets maken in 3D, met een duidelijke en overzichtelijke offerte erbij. Zo weet je precies hoe de poort van je dromen er zou uitzien en wat de houten poort zou kosten.

Interesse in een bezoek aan onze showroom? Maak een afspraak en wij helpen u graag bij de keuze van uw houten tuinpoort.

Afspraak maken

 

Houten schuifpoort in zwart geolied thermisch essenHouten draaipoort met open profiel in thermisch essen

Meer inspiratie?

Download onze poortenbrochure boordevol inspiratie en de mooiste materialen.

Vul hier uw e-mailadres in en ontvang onze poortenbrochure gratis én snel in uw mailbox.
Door u in te schrijven voor deze brochure gaat u akkoord met onze privacy policy.

Download brochure