Illegaal gekapt hout is uit den boze

5/6/2018

Vorige week verscheen in De Tijd een artikel onder de titel Eindelijk controle op illegaal hout.

Illegaal gekapt hout is uit den boze

Vorige week verscheen in De Tijd een artikel onder de titel ‘Eindelijk controle op illegaal hout’.

Ondanks de Europese Houtwet (EUTR) die intussen vijf jaar van kracht is en de import van illegaal hout op de Europese markt verbiedt, voert België pas vanaf nu degelijke controles uit op de illegale houthandel. En dat kunnen wij als houtexpert en specialist in duurzame houten bijgebouwen alleen maar toejuichen.

De illegale houtkap in beschermde bosgebieden is een misdaad tegen het milieu en speelt een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien stimuleren dergelijke praktijken corruptie en lopen regeringen en de plaatselijke bevolking hierdoor hun nodige inkomen mis. Europa wilde hieraan paal en perk stellen door de invoering van de Houtwet op 3 maart 2013. Sindsdien is het de taak van de nationale autoriteiten om te controleren of de houtimporteurs aan de nieuwe regels voldoen. Inspecteurs kunnen door staalnames nagaan of de taxonomie en de oorsprong van de houtproducten kloppen met de gegevens op de documenten. Tot op heden werden er in ons land echter weinig tot geen controles uitgevoerd op illegale houtimport. Ook sancties bleven uit. Sterker nog, België fungeert al jaren als spil in de illegale houthandel. Met een beleid van straffeloosheid is dat niet verwonderlijk. Zowel in België als in onze buurlanden zijn er dus nog steeds leveranciers die illegaal hout aankopen. Tropische hardhoutsoorten die vaak afkomstig zijn van illegale kap en via de haven van Antwerpen hun weg vinden naar de Europese markt zijn bijvoorbeeld Braziliaanse ipé en Afrikaanse afrormosia.

Ecologische alternatieven

Bent u binnenkort van plan een stijlvolle houten poolhouse, exclusieve terrasoverkapping of ander luxe houten bijgebouw te laten plaatsen? Dan wilt u ongetwijfeld graag de garantie dat uw investering niet bijdraagt tot illegale houtkap. Als u met Livinlodge in zee gaat, kunt u alvast op uw beide oren slapen. We vinden duurzaam en met respect voor het milieu ondernemen prioritair en kiezen daarom resoluut voor hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. We bieden geen tropisch hardhout, maar kiezen voluit voor ecologische alternatieven zoals eiken, thermisch essen, thermisch naaldhout en barnwood. In tegenstelling tot de meeste tropische houtsoorten zijn deze duurzame Europese houtsoorten al generaties lang het product van een milieuvriendelijk en goed bosbeheer.

FSC en PEFC: internationale labels

Ons hout draagt het FSC- en PEFC-label. Deze internationale labels tonen aan dat het hout afkomstig is uit legale houtkap én duurzaam bosbeheer. De keuze om onze houten constructies enkel te vervaardigen uit verantwoord, ecologisch hout past perfect binnen onze bedrijfsfilosofie. We zetten namelijk heel sterk in op onze ecologische voetafdruk. Zo gebruiken we houtafval om ons hout te drogen en kiezen we voor milieubewuste productieprocessen. Ook bij de ontwikkeling van onze producten zoeken we naar oplossingen met een minimale impact op het milieu. Onze moderne carport met zonnepanelen is daar een mooi voorbeeld van.

Hoogwaardige kwaliteit

Bij Carpentier Hardwood Solutions – waarvan Livinlodge deel uitmaakt – zien we streng toe op de kwaliteit van het hout. Door de verticale integratie hebben we trouwens het volledige houtproces onder controle, van boom tot afgewerkt product. Zagen, verzagen, drogen, schaven, CNC bewerken, branden en borstelen: het gebeurt allemaal in eigen beheer. Daardoor kunnen we maatwerk van een uitmuntende kwaliteit garanderen en kunt u jarenlang met een gerust hart genieten van uw prachtige houten constructie.

Download brochure

Overweegt u de aankoop van een houten bijgebouw of een houten poort?
Download dan zeker de brochure met onze laatste realisaties.

Vul hier uw e-mailadres in en ontvang onze brochure in uw mailbox.
Door u in te schrijven voor deze brochure gaat u akkoord met onze privacy policy.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Download brochure