5 tips voor het inrichten van je tuinkamer

13/12/2021

Wie een tuinkamer heeft, zal volmondig beamen dat ze elke dag in alle comfort van hun tuin kunnen genieten ongeacht het seizoen. Droom jij ook van een tuinkamer bij je huis om het hele jaar door in een ontspannen sfeer te genieten, vrienden te ontvangen of ongestoord thuis te werken? 

Moderne tuinkamer als poolhouse

Vooraleer je aan de slag gaat met het ontwerp van je tuinkamer, zijn er toch een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. Als ervaren specialist in houten bijgebouwen geeft Livinlodge je enkele tips die als richtlijn kunnen dienen en je meteen ook inspiratie geven voor de inrichting van je houten tuinkamer.

 

1. Vorm een harmonieus geheel

Iedereen heeft een persoonlijke smaak en voorkeur. Trek de stijl van je woning en tuin door naar je tuinkamer, zodat deze mooi aansluit bij de rest. Bij een hedendaagse architectuur zal een moderne tuinkamer met plat dak en glazen schuifwanden voor een harmonieus geheel zorgen, terwijl bij een klassieke woonstijl een eiken of landelijke tuinkamer het karakter van de woning zal ondersteunen. Voorzie je een houten terras bij je tuinkamer of een aansluitende tuinwand om een knusse hoek te creëren? Gebruik dan dezelfde houtsoort als deze van de gevelbekleding van je tuinkamer om harmonie en rust te creëren.

 

2. Zorg voor een optimale lichtinval

Bij het inrichten van een tuinkamer zorg je best voor een optimale lichtinval. Of je nu van plan bent om je tuinkamer in te richten als thuiskantoor, als mancave of als loungeruimte, het is altijd leuk om de betrokkenheid met je tuin te voelen. Om deze reden wordt in de meeste gevallen geopteerd voor grote raampartijen die reiken van vloer tot plafond. Sliding Glass met minimalistische raamprofielen is ontzettend populair. Je krijgt een heel open zicht naar buiten toe en kan de ramen volledig openschuiven bij droog en zonnig weer. Op frissere dagen is het ook fijn als de zon lekker naar binnen schijnt.

 

3. Trek het buitengevoel door naar binnen

Grote ramen zorgen niet alleen voor een optimale lichtinval, ze vervagen ook de grens tussen binnen en buiten. Kies daarom ook voor verzonken ramen. Bij een verzonken raam zijn de profielen mooi ingewerkt in de vloer, waardoor binnen en buiten grenzeloos in elkaar overlopen en je het buitengevoel maximaliseert. Ook door een wand of vloer door te trekken naar binnen versterk je de eenheid tussen je tuin en het interieur van je tuinkamer. Heb je gekozen voor een houtsoort die op natuurlijke manier gaat vergrijzen? Dan kan je de binnenwand laten voorvergrijzen om een gelijkmatige grijze kleur te krijgen. Ligt er een tegelvloer op je terras? Leg dan een gelijkaardige tegel binnen of kies voor een materiaal dat aanvullend is aan het terras. Je kan ook spelen met een lichtere of donkerdere tint om wat dynamiek te voorzien.
Om de verbinding tussen buiten en binnen compleet te maken, kan je planten toevoegen aan je tuinkamer. Ook een vaas met bloemen uit eigen tuin staat altijd mooi en weerspiegelt binnen wat buiten gebeurt.

 

4. Denk aan zonwering

Hou bij een tuinkamer inrichten altijd rekening met het voorzien van een zonwering. Ondanks het feit dat dit geen absolute must is, is het wel zo dat een zonwering tijdens de zomermaanden soms geen overbodige luxe is. Als de zon vol op je tuinkamer schijnt, is gebruik kunnen maken van een zonwering dan ook bijzonder aangenaam. Livinlodge biedt met haar houten shutters een prachtige ecologische oplossing om de hitte buiten te houden. De kwalitatieve houten shutters zijn op maat verkrijgbaar in diverse ecologische houtsoorten en je hebt keuze uit horizontale of verticale lamellen. Met een manuele of automatische bediening kan je hiermee de binnentemperatuur in je tuinkamer zelfs tot 10°C koeler houden.

 

5. Creëer een thuisgevoel in je tuinkamer

Een tuinkamer kan je net zo sfeervol inrichten als een woonkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos en we begrijpen dat dit het niet eenvoudiger maakt. Hier kan je alvast wat inspiratie opdoen voor je eigen tuinkamer. Hou wel rekening met het flexibele karakter van een tuinkamer. Het merendeel van de mensen die een tuinkamer wil inrichten, doet dat omdat ze een extra plekje willen creëren om in alle rust te genieten. Maar deze relaxte loungeruimte willen ze ook in no time kunnen omtoveren tot een fijne thuiswerkplek of een gezellige borrel- of eetruimte. Omwille van deze reden is het bij een tuinkamer inrichten dan ook altijd een goed idee om gebruik te maken van comfortabele loungemeubelen of een dining tuinset te voorzien. De rustige sfeer creëer je met lichte kleuren en zachte, natuurlijke materialen. Denk aan kussens en een bijpassend tapijt. Een andere sfeermaker is een open haard. Een knetterend vuur op koude dagen geeft net dat beetje extra warmte. Dit zijn slechts enkele ideeën om je tuinkamer gezellig in te richten.

 

Ben je er ondanks deze tips nog niet aan uit en wil je nog extra inspiratie voor de inrichting van je tuinkamer? Neem dan een kijkje bij onze realisaties of contacteer ons voor bijkomend advies. Wij helpen je graag om jouw tuinkamer ideeën om te zetten in concrete plannen. Wacht niet langer en laat ons samen jouw droom waarmaken!

Moderne tuinkamer als loungeruimteModerne tuinkamer als tuinkantoorInrichting eiken tuinkamerModerne tuinkamer als poolhouse met open zicht op omgeving

Download brochure

Overweegt u de aankoop van een houten bijgebouw of een houten poort?
Download dan zeker de brochure met onze laatste realisaties.

Vul hier uw e-mailadres in en ontvang onze brochure in uw mailbox.
Door u in te schrijven voor deze brochure gaat u akkoord met onze privacy policy.

Download brochure